Maatschappelijk verantwoord ondernemen? Hou rekening met psychosociale risico’s

Vraag het aan tien ondernemers en wellicht zullen ze alle tien hetzelfde antwoorden. Ja, zij willen graag duurzaam ondernemen. En uiteraard willen zij ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Toch beseffen ze niet allemaal welke belangrijke rol psychosociale risico’s spelen in dit verhaal.

Verhoogd aantal burn-outs, proactief werken is de boodschap

Stakingen, burn-outs, bore-outs … Onze samenleving lijkt met een welzijnsprobleem te kampen en ook de cijfers bewijzen dat. Onderzoek van Securex en KU Leuven toonde namelijk aan dat 28,5 procent van de Belgische werknemers risico loopt op een burn-out. Drie jaar geleden was dat nog ‘maar’ 23,8 procent. De coronacrisis heeft de psychosociale risico’s kennelijk nog versterkt.

Liefst 41 procent van alle klachten was te wijten aan vijf duidelijke redenen, waarvan er vier rechtstreeks verbonden zijn met het werk. Het ging daarbij namelijk over jobonzekerheid, de emotionele werkbelasting, werkintensiteit en conflicten over de rol op het werk.

Wil u als zaakvoerder maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan gaat u liever proactief aan de slag om psychosociale risico’s te beperken. Werknemers die zich goed in hun vel voelen, zullen namelijk beter presteren. En uiteraard gaan die psychosociale risico’s veel breder dan burn-outs alleen. Ook stress op het werk, pesterijen, zelfmoordgedachten of alcohol- en drugsmisbruik vallen bijvoorbeeld onder deze noemer.

Forma gaat de strijd aan met psychosociale risico’s op het werk

  • De Tevredenheidsmeter. Onder het motto “een tevreden medewerker maakt uw bedrijf sterker” biedt onze tevredenheidsmeter uw bedrijf extra mogelijkheden. Met de Tevredenheidsmeter polst u niet alleen naar de algemene tevredenheid, maar ook naar de psychosociale risico’s zoals stress, werkomgeving, pesten … op het werk. In het kader van de wetswijziging van 2014 is er meer nadruk gekomen op de preventie van psychosociale risico’s op het werk. Iedere organisatie is de dag van vandaag wettelijk verplicht om dergelijke risicoanalyse uit te voeren.
  • LaMa. Een team leiden, uw collega’s motiveren, taken verdelen en samenwerken is niet altijd vanzelfsprekend. Iedereen kan hierin soms net dat duwtje in de rug gebruiken. Na het bepalen van uw LaMa-profiel gaat motiveren, samenwerken, leiding geven en functies/taken toewijzen vlotter. Ontdek wat uw grootste drijfveren zijn en waar u zich aan stoort. Alsook welke taken en functies bij u passen. Zo kunt u anderen beter lezen en situaties gemakkelijker proactief begrijpen en sturen.

Meer weten over maatschappelijk verantwoord ondernemen, het reduceren van psychosociale risico’s en de aanpak van Forma? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met ons kantoor of laat uw vraag achter via ons contactformulier.

Lees ook onze andere nieuwsberichten

Op zoek naar begeleiding, opleiding of een passende tool?