Oktober maand van de ergonomie

Oktober is de maand van de ergonomie. Dat is het uitgelezen moment om ergonomie in de kijker te zetten binnen je bedrijf. Zeker met de afgelopen periode van thuiswerk wint aandacht voor ergonomie aan belang!

Enkele cijfers van 2020 op een rijtje

De Beroepsvereniging voor Ergonomie, VerV, is een dynamisch netwerk voor iedereen die bezig is met ergonomie. Zij publiceerden enkele kerncijfers over ergonomie. Daaruit blijkt dat 57% van alle werkgerelateerde gezondheidsklachten te wijten is aan lichamelijke klachten. De campagne blijft dus nog steeds heel actueel. De sectoren bouw, zorg, productie en logistiek spannen de kroon. Ondanks een toename van hulpmiddelen blijft het cijfer van overbelastingsklachten stabiel. Dit betekent dat er nog steeds extra inspanning nodig is om die klachten te verminderen.

ergonomie op het werk
beroepsziektes | beroepsziekten

Doe mee met de campagne 10-10-10!

De campagne 10-10-10 hoort bij het principe van  ‘wisselwerken‘. Met deze campagne wil men de aandacht vestigen op een afwisselende houding tijdens het werken. Langdurig dezelfde houding aanhouden is één van de grote oorzaken op klachten. Met wisselwerken wordt zitten dus afgewisseld met staan of bewegen.

Het concept van de 10-10-10 campagne is om allemaal samen op 10 oktober om 10 uur het zitten 10 minuten te onderbreken. Aangezien 10 oktober dit jaar op zondag valt, wordt deze actie verplaatst naar maandag 11 oktober 2021. Doe zeker mee, post een foto op sociale media en maak kans op een leuke prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door VerV (de beroepsvereniging voor ergonomie) en het Vlaams instituut voor gezond leven.

 

Wie nog op zoek is naar campagnemateriaal kan dit gratis downloaden op de webiste van VerV. Zowel te verkrijgen in het Nederlands, Frans en Engels.

bewegen op het werk

Extra aandacht voor telewerk

thuiswerken | telewerken

Het percentage van telewerkende medewerkers is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. De telewerkintentie blijft bij ongeveer de helft van de medewerkers ook bestaan. Dat betekent dat in het kader van ergonomie ook extra aandacht nodig is voor het beeldschermwerk thuis. Het staat vast dat ergonomie, ook thuis, een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Tijd voor een telewerkbeleid

Een telewerkbeleid is zeker en vast een meerwaarde wanneer er structureel telewerk wordt voorzien. Structureel telewerken gebeurt op regelmatige basis en wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Dat brengt ook rechten en plichten met zich mee. De werkplek thuis valt eveneens onder codex VIII-2 Beeldschermen. Deze beschrijft een minimum aan ergonomische eisen om veilig en gezond te kunnen werken.

Enkele tips voor een grondig telewerkbeleid

  • Schriftelijke overeenkomst
    Beschrijft concrete afspraken rond thuiswerkdagen, bereikbaarheid, locatie, apparatuur, onkostenvergoeding en werkplekbezoek.
  • Onkostenvergoeding
    De werkgever is verantwoordelijk voor de benodigde apparatuur (CAO 85). Dit kan zelf ter beschikking gesteld worden of door middel van een onkostenvergoeding. Meestal wordt voor een onkostenvergoeding gekozen. Meubilair en materiaal moet dan  door de medewerker zelf worden voorzien.
  • Benodigde apparatuur
    De werkgever stimuleert en faciliteert de aankoop van ergonomisch meubilair en IT materiaal. Goede praktijken zijn de mogelijkheid aanbieden om te bestellen binnen een raamovereenkomst, via een voordeelplatform, via een webshop met een kortingscode, … of de werkgever biedt een telewerkstoel aan of de werkgever biedt afgeschreven meubilair aan. 
  • Medewerkers informeren
    De werkgever kan de medewerkers op verschillende manieren informeren. Bijvoorbeeld via intranet, brochure, e-learning, website, online opleiding, …
    Zie ook de brochure van VerV “Gezond en comfortabel telewerken”.
  • Risicoanalyse telewerken
    Dit is een risicoanalyse beeldschermwerk met specifieke vragen over de thuiswerkplek. Zo kan indien nodig het telewerkbeleid worden bijgestuurd.
  • Consult bij vragen of lichamelijke klachten
    Voorzie de mogelijkheid om contact op te nemen met een ergonoom.
Welke infrastructuur moet de wergever nu voorzien?

Op basis van een rondvraag blijkt dat zowel de werkgevers als de werknemers kosten maken om bepaalde technische ondersteuning te voorzien op de telewerkplek.

De werkgever is verantwoordelijk voor de apparatuur en infrastructuur die nodig is voor het telewerk. Hierbij wordt vaak vooral gedacht aan een laptop en een internetverbinding, maar ook ergonomisch materiaal kan hieronder worden begrepen. Indien de werknemer deze voorziet, heeft deze recht op een onkostenvergoeding. De afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Het standpunt van de ergonomievereniging (VerV) is dat een werkgever steeds een minimum uitrusting moet voorzien bij thuiswerk. Deze staat los van de schriftelijk overeenkomst of niet.

ergonomische thuis werkplek

De minimale apparatuur volgens VerV is:

  • Een verstelbare laptophouder (degelijk en aangepast aan het type laptop)
    of een voldoende groot scherm (> 19”)
  • Een apart toetsenbord
  • Een aparte muis
  • Een laptoprugzak of trolley
  • Een bureaustoel (kan ook bijv. via groepsaankoop)
Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met ons kantoor of laat uw vraag achter via ons contactformulier.

Lees ook onze andere nieuwsberichten