WHO en ILO vragen meer aandacht voor welzijn op het werk

  • 28 september 2022
  • Posted by: mieke
  • Categories: Begeleiding, Kennisdeling, Tool

Geen reacties
Welzijn op het werk

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Internationale arbeidsorganisatie (ILO) – allebei instanties die verbonden zijn aan de Verenigde Naties – kloppen gezamenlijk op tafel. In een nota vragen ze om meer aandacht voor welzijn op het werk.

Uiteraard hebben de organisaties het vooral over de mentale gezondheid van de werknemers, maar ook het kostenplaatje loopt op. Zo gaat het wereldwijd om 12 miljard werkdagen per jaar en een bedrag van één biljoen euro.

Stijgende cijfers door de coronacrisis

Volgens WHO en ILO had 15 procent van de volwassenen, in de werkende leeftijd, een psychische stoornis in het jaar 2019. Daarna kwam de coronacrisis en is de situatie niet beter geworden. Integendeel. Het aantal mensen dat kampt met angstgevoelens en depressies steeg in die periode namelijk met 25 procent.

“Aangezien mensen een groot deel van hun leven op het werk doorbrengen, is een veilige en gezonde werkomgeving cruciaal”, slaat WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus de nagel op de kop. Voorts hamert hij erop dat we collectief moeten investeren in de opbouw van een preventieve cultuur. Preventie op het werk moet een belangrijkere rol krijgen om het welzijn op het werk te verhogen.

Pesterijen op het werk nog steeds taboe

Uit de bevraging van de WHO en ILO blijkt dat pesten op het werk vaak nog taboe is, net als andere vormen van psychologisch geweld of intimidatie. Bovendien betreuren zij het dat regeringen wereldwijd slechts twee procent van hun gezondheidsbudget aan mentale gezondheidsproblemen besteden. In veel landen, met lagere inkomens, ligt dat cijfer zelfs nog lager.

Uiteraard is het niet alleen aan de regeringen om actie te ondernemen. Ook als werkgever kan u inspanningen leveren om het welzijn op het werk een boost te geven. Forma helpt u hier graag bij.

Onze tools voor een verhoogd welzijn op het werk

  • Praktische opleidingen. Preventie op het werk, sensibilisering, diversiteit tot zelfs het veiligheid op werven. Dankzij ons ruim aanbod met praktische opleidingen kunnen we erg gericht inspelen op uw sector en zo het welzijn op het werk optimaliseren.
  • De Tevredenheidsmeter. Met de Tevredenheidsmeter van Forma polst u niet alleen naar de algemene tevredenheid van werknemers, maar ook naar de psychosociale risico’s zoals werkomgeving, pesten of stress op het werk.
  • LaMa. Dankzij het bepalen van uw LaMa-profiel kan u nadien vlotter een team leiden, collega’s motiveren, taken verdelen of samenwerken.

Meer lezen over dit thema? Ontdek hier ons nieuwsbericht over psychosociale risico’s op het werk en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wilt u investeren in welzijn op het werk? Neem dan gerust contact op met Forma om samen de mogelijkheden te bespreken.


Contacteer Forma

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met ons kantoor of laat uw vraag achter via ons contactformulier.


Contacteer ons

Lees ook onze andere nieuwsberichten

Op zoek naar begeleiding, opleiding of een passende tool?


Vraag vrijblijvend een offerte aan